Világ- és emberszemlélet az orvoslás történetében
A betegség és gyógyulás misztériuma – Misztériumgyógyászat

Előadó: Gyuricza László

Időpont: 2017. december 8. péntek 18.00-20.15ó-ig, közben 19.00-19.15-ig szünet.

Helyszín: Sophianum

A polaritás, a töredezettség világában élünk.

“Minden Egész eltörött,
Minden láng csak részekben lobban,
Minden szerelem darabokban,
Minden Egész eltörött.”
(Ady Endre)

Ebben a poláris világban az ember egyik tapasztalata a betegség. Beteg lehet a test, a lelki élet, vagy a társadalmi élet is. A betegség értelme és egyben ellentéteménye a gyógyulás. A betegség és a gyógyulásra való törekvés elkerülhetetlen tapasztalat a fejlődésünkben. Ez is az ember- és világmegismerés egy formája. Egyben keresés, küzdelem az egy-ség, az egész-ség eléréséért.

Ennek a törekvésnek az edzőtüzében kovácsolódik az én, ebben érlelődik lélek és lélek közötti szociális kapocs, sorsközösség, testvériség, szolgálat, alázat, szeretet. Ez misztérium. A gyógyulás-gyógyítás misztériuma. Az ősi időkben mélységében ismerték ezt a folyamatot, az egész-ség utáni vágyat, az akaratot a Világ-egésszel való harmónia-teremtésre. Szent papi szolgálat, művészet volt ennek gyakorlása.

Mi a misztériumgyógyászat lény(eg)e? Hol tartunk ma a megértésében és a megvalósításában? Milyen lehetőségeink lehetnek a jövőre nézve? Ezekre keressük a válaszokat az előadásban egy történelmi áttekintéssel. Regisztráció ezen a linken.

×
;