Pressel masszázs

 

“A betegség a mostból először a múltba visz, hogy azután megnyissa az utat a jövőbe, már amennyire azt az érintett személy sorsa engedi. A betegség abban segít, hogy megtegyünk bizonyos fejlődési lépéseket, melyek máskülönben talán még hosszú ideig el lennének rejtve előlünk.”

(Lies B.Pressel)

 

Ez a terápiás út rendezett impulzusok és a meleg közvetítésével felszabadítja a görcsöket, szöveti sűrűsödéseket, feszültségeket a nyak, a gerinc és a láb területén, tehát ott, ahol a bennünk lévő egyenes, a felegyenesedett ember, a morális ember, az Én tengelye van. Segíti a kibillent egyensúlyi állapotokat (pl. alvászavar, magas vagy alacsony vérnyomás) újra az egyensúly felé terelni. Hangsúlyt helyez a hőháztartás ápolására, és keresi az emberben a belső lelki tűz, a mélyebb melegforrások erejét A meleg az ember tulajdonképpeni „otthona”, benne él az „Én”.

A Pressel masszázst Dr. Simeon Pressel (1905-1980) fejlesztette ki az 1930-as évektől kezdődően. A ritimikus masszázshoz hasonlóan ez a masszázs is az antropozófiai emberképen alapszik. Középpontjában a három részből (anyagcsere-végtagrendszer, ritmikus rendszer, érzék- és idegrendszer) álló ember egysége áll.
Indikáció: életrajzi elakadás (merre és hogyan tovább?),  akaratgyengeség, célhiányos állapot, ritmusproblémák (álmatlanság, étvágytalanság vagy ezek ellentéte), depresszív hangulat, szorongás, stressz, kimerültség, traumák, gerinc- és csípőfájdalmak, hideg kéz, hideg láb, pánikbetegségek.

Alapelve:

A Pressel masszázs fő formája a lemniszkáta. A testben a „fent jobbra” megfelel a „lent balra”-nak és fordítva. A lent-fent kapcsolat a lemniszkátában a nullponton halad keresztül. Itt történik meg a lényegi átalakulás, átváltozás. A jobb vádliban, mely egyébként a keringéssel áll kapcsolatban, fontos észleléseink lehetnek a szív éteri teljesítőképességével kapcsolatban, megfigyelhetjük például, hogy mennyire fáradt, vagy feszült a szív. A hátmasszázs során is direkt utalásokat kaphatunk: ott a bal lapocka csúcsánál észlelt esetleges sűrűsödés, puffadás utalhat szívproblémákra. Ami fönt túl sok (például duzzadt kötőszövet) az lent gyakran hiányzik, vagy túl kevés (üres lábak, laza szövet). A masszázs során ezeket az ellentéteket próbáljuk feloldani

A masszázs menete:

A Pressel masszázsnak meghatározott menete van: külön masszírozzuk az alsó, és külön a felső embert, a kezelések között legalább három napnak, három éjnek kell eltelnie. Sosem masszírozhatjuk meg egyszerre a teljes embert, hiszen, ahogy Pressel doktor mondta: „ha mindkét oldaláról egyszerre fújunk egy csőbe, akkor abból nem születik hang”.

Steiner szerint: „A felső masszázs az alsó emberben hat, az alsó masszázs a felső emberben hat.” Ezáltal egy ingamozgás születik meg, ami hosszútávon a különféle szervrendszerek harmonikus munkáját, együttlétét teremti meg.

×
;