Urbányi Ágnes
fejlesztőpedagógus, extra Lesson

 

1995-ben végeztem angol szakos nyelvtanárként.  A nyelvtanításban mindig a tanulás hatékony módjait kerestem, így hamar eljutottam a mozgáshoz, mint a tanulás alapvető eszközéhez. A tanításhoz elkezdtem használni a mozgást. Egyre inkább a tanítás módszertana kezdett érdekelni.  Így lettem később szakvizsgázott fejlesztőpedagógus és Extra Lesson tanár.

 Munkám során megérintettek a tanulni vágyó lelkek, akik tudásra éhesen, a világra nyitott ősbizalommal várták tőlem a segítséget.  Kísérésük értő figyelemmel, a velük való foglalkozás életem részévé vált.  A tanítás nem csak a tudás puszta átadása, hanem kreatív, alkotó folyamat is számomra. Ebben a folyamatban szívesen ismerem meg tanítványaim belső világát.  Ezzel segítem őket önmaguk megismerésében, hogy később maguk alakíthassák személyiségüket. 

 

Extra Lesson

Az EL egy fejlesztő –segítő pedagógiai eljárás, ami mozgásos, rajzos, festéses gyakorlataival indirekt módon hat a szenzomotoros rendszerre, segítve ezzel a mozgás koordináltságát, a beilleszkedési, tanulási, magatartási zavarok oldódását. Összességében a tanulás és a viselkedés pozitív változását eredményezi.

Az eljárás kidolgozója Audrey  McAllen, aki Rudolf Steiner fejlődő gyermekről szóló tanulmányait vette alapul. Kidolgozta mozgásos, rajzos és festéses gyakorlatait.  Munkáját az 1970-es években kezdte Nagy-Britanniában.

Az eljárás azon az elven alapul, hogy a tanulási és magatartási nehézségek hátterében gyakran a megfelelő térbeli tájékozódás, a testkép, a szenzoros integráció hiánya, valamint a korai mozgásminták nem megfelelő fejlődése áll.

A fejlesztő program heti egy vagy két alkalommal 45 perces órát jelent.   A foglalkozás kétszemélyes helyzetben történik, ezzel erősíti azt a támogató jelenlétet, amire sok esetben szükség van a fejlődés sikeres kimeneteléhez.  A foglalkozások ajánlott mennyisége 12 alkalmas blokkokban zajlik, összetettebb nehézség esetén azonban egy évre is tehető a tartós változás elérése.

Fontos a szülővel való kommunikáció, hiszen a gyermeket együttműködve neveljük,  segítjük, hogy szabadon fejlődhessen, megtalálja saját válaszait és a számára  megfelelő feladatot az életben.

 

A terápia segítséget ad:

  • az olvasási, írási, számolási képességek megalapozásában
  • a magatartási zavarok enyhítésében
  • a beilleszkedés könnyítésében
  • a figyelem összpontosításában
  • a mozgáskoordináció harmonizálásában
  • az iskolai teljesítmény erősítésében
  • az önértékelés javításában

 

 

×
;