Kovács Eleonóra
táplálkozási terapeuta

1989-ben kezdtem el foglalkozni a táplálkozással mint gyógyító erő minőséggel

Jelentősebb tanulmányaimnak tartom a
 2009-2012 az antropozófus orvos- terapeuta képzést
 2009  ben végeztem a Hagyományos kínai orvoslást,
 2010 ben az alternatív mozgás masszázs terápiát
 2012 ben a Süsschler-só terápiát,
 2012 ben a hajdiagnosztikai elemző tanfolyamot,
 2013-ban Voll-féle elektroakupunktura,
 2014-ben a számítógépes állapotfelmérő tanfolyamot

Tanulmányaim alatt megfogalmazódott bennem, szeretném az  emberekhez eljutattni, hogy a tudatosabb, egészségesebb élet az önismereten kívül, a környezetünkhöz való kapcsolódásban is megnyilvánul, ennek egy része a táplálkozás.  A táplálékok, ugyanúgy mint az ember, állat, növény. ásvány, színek stb.. temperamentumokat hordoznak, erő minőségeket. Ezért nem mindegy, hogy  milyen vérmérsékletű ember, milyen életkorában, milyen aktivitással, milyen ételt, mikor fogyaszt.

Egy családban különböző vérmérsékletű emberek élhetnek, különböző testi-lelki igényekkel, mégis, általában egyféle ételt esznek.

Úgy gondolom, az önismeret alapja, hogy az ember felismerje a saját temperamentumát, annak erősségeit, gyengeségeit.  Ismerje meg a temperamentumokat általánosságban: melyik temperamentum, hogyan viselkedik lelki- érzelmi szinten,  hogyan mozog, milyen típusú mozgásban érzi jól magát. Mik a temperamentumok testi-lelki-szellemi sajátosságai. Ismerjük meg a temperamentumok kapcsolódását az emberekhez, hogyan kommunikálnak, milyen típusú munkában tudnak kiteljesedni,  mennyire koncentráltak.

Minden vérmérsékletnek, tipikus egészségügyi sajátosságai vannak. Különböző temperamentumok más betegségre hajlamosabbak.
Ennek megértését fontosnak tartom.
Különböző vérmérsékletű embereket, különböző ételek aktivizálják, nyugtatják. Minden embernek tudnia kell, h melyik napszakban milyen ételt ajánlatos fogyasztani. Melyik étel, hogyan hat a koncentráltságra, az érzelmekre, alvásra,tanulásra, sportra, egészségére, betegség folyamatokra. Naponta többször eszünk, naponta többször befolyásoljuk magunkat az ételek hatásaival. Ezt tudatosan kell tennünk, hogy jobb életminőségben éljünk.

Ha  környezetünkben élő embereket, legyen szó családunkról, munkatársainkról, megismerjük a temperamentumok szempontjából érezni fogjuk a megismerés, felismerés, megértés örömét. Könnyebb lesz egymáshoz kapcsolódni, segíteni, örömet szerezni egymásnak.

A temperamentumok megismerése nem csak stabilitást,önbizalmat ad, nem csak a múltunk, jelenünk megértését segíti, hanem az egész környezetünkkel való kapcsolódást teszi könnyebbé.

Tanulmányaim alatt az is megfogalmazódott bennem, hogy a nőknek (is) meg kell tanulniuk a saját szervezetük egészséges  hormon működését, h tudják mikor kezdenek eltérni tőle. Rengeteg testi-lelki jel van, amit nehéz összefüggésbe hozni,  a hormonegyensúly megbomlásával.  Akár már tinédzser korú lányoknál, fiúknál, férfiaknál is. A nők, az anyák, nagyon sokat tudnak tenni ezen a területen is.

A minden napi tisztálkodási, szépítkezési, táplálkozási, mozgási, stresszkezelési, alvási szokások teljesen meg tudják határozni az ember hormon egyensúlyát, ezzel összefüggésben a családalapítás esélyeit. A fizikai-lelki állóképességet, a kiégésre, depresszióra való hajlamot, vagy éppen egy harmonikus, kiegyensúlyozott, világra, emberekre való empatikus nyitottságot.

Minden érdeklődő, tenniakaró embernek tudnia kellene, hogyan tudja önmagát harmóniában tartani, hogy a fizikai test és a lélek ne legyen akadálya életcéljai  megvalósításának hanem minél jobban elősegítse azt.

 

Segíteni tudok a hozzámfordulóknak abban, hogy felismerjék saját temperamentumukat, ehhez kapcsolódó tipikus betegséghajlamokat, és ennek vonatkozásában hogyan táplálkozzanak. Esetlegesen meglévő betegséghez igazodó egyéni étrendet segítek felállítani konkrétan emésztési zavarok, glutén,- laktóz,- hisztamin allergia, hiperaktivitás, GAP-szindróma, változó kór, klimax, hormonegyensúly felborulása esetén.

×
;