Gyuricza Lea, gyógytornászGyuricza Lea
gyógytornász, terapeuta

Viharsarokban, Békés megyében születtem. Az általános iskolai évek nagy részét Moszkvában töltöttem. A Bolsojba jártam klasszikus balettre, akkoriban koreográfus szerettem volna lenni. Magyarországra való visszatérés után jazzbalettet tanultam Jeszenszky Endrénél és Bakó Gábornál. A táncból szerzett tapasztalataim nagyban segítenek a harmóniából kiesett izom működésének elképzelésében és korrigálásában. A tánc mellett még nagyon szeretem az úszást, amatőr és autodidakta módon megtanultam síelni, lovagolni, vitorlázni. Ezek a mozgásformák mind nagy örömforrást jelentenek számomra.

Szabadidőmben szívesen olvasok, kertészkedem, szemlélődöm, illetve különböző előadásokat hallgatok és – ha tehetem – utazgatok.

A klasszikus gyógytorna mellett megismerkedtem a McKenzie (porckorongra ható kezelés), a Schroth (gerincferdülés 3D -ben történő korrigálása), Dorn es Breuss (csigolyák korrekciója) módszerrel, kineziotape technikával, nyirokmasszázzsal, valamint – számomra az egyik legmeghatározóbb szemlélettel – az antropozófus gyógyászattal. Az izmok kezelése közben, a megismert masszázsfogásokon kívül, elsősorban lágyrész technikát alkalmazok az izmok és lágyrészek nyújtására, regenerálására és nyugtatására. Az egyéni kezeléseknél leginkább ezen ismereteimre támaszkodom.

Mindig nagyon érdekelt és különleges lehetőségnek tartottam és tartom a légzésünk megismerését; a levegő, a víz és az életerő nyújtotta áramlások és lehetőségek figyelembevételét a mozgásban. Emellett nagyon izgalmasnak találom a neurológiát, a reflexekkel és a kisgyermekkori mozgásfejlődéssel kapcsolatos módszerek tanulmányozását. Ismerkedem az antropozófus gyógyászatból ismert bolygók és fémek hatásaival a fejlődésünkre. Mindezen ismereteket igyekszem magamban integrálni és a tornába beépíteni.

Márciusban a kozmosz ölelésének jegyében indítottuk a tornánkat, ami a 12 állatövi jegy hatásainak figyelembevételével és a felegyenesedés útvonalának követésével zajlik, jelenleg is. Ezek a folyamatok hatással vannak a törzsizomzatra, a tartásra, az egyensúlyra, a finommozgásokra és még sok egyéb – köztük pszichológiai – tényezőre is. Fizioball labdák használatával az egyensúlyrendszerünket fejlesztjük, amire az élet számos területén szükség van a helytálláshoz. A koordinációs és keresztező gyakorlatokkal, valamint zenével harmonizáljuk a két agyfélteke működését, “átjárhatóságát”, mialatt a lélek húrjait is megszólítjuk. Mindezek a hatások növelik az összpontosítást, elősegítik a jelenlétet, miközben az izomtónusra is kedvező befolyást gyakorolnak. A gyakorlatokba való pontos belehelyezkedés ugyanannyira fontos, mint a lazítás és a légzésre való figyelés. Az óráknak időbeli íve van: az adott órára és egy évre vetítve egyaránt. Akik már rég nem tornáztak, azok is bátran elkezdhetik, a fokozatosság elve és a lazítások lehetővé teszik az izomzat számára a fokozatos felzárkózást.

Amit viszont tudni kell, hogy az alapoktól építkezünk, így a gyermekkori mozgásfejlődés közben kimaradt mozgásokra (egyensúly, helyzetreflexek) ráépült pótmozgásokat – amik segítenek a hétköznapi mozgásainkban, de fölös energiákat kötnek le – építjük le. Így a hiányok “kitakaródhatnak”, amitől rosszabb lehet a közérzetünk, kriplinek érezhetjük magunkat. Ez nem az alkalmatlanság jele, de rajtunk múlik, hogy vállaljuk-e a megszokott kompenzációs mechanizmusok felszámolását és az ezzel járó labilitást, átmeneti rosszabbodást, vagy lépéseket teszünk egy szabadabb mozgásforma felé és a felszabaduló energiákat másban kamatoztatjuk!

Csoportos gyógytorna: egy alkalom (60 perc): 2.000 Ft

Egyéni kezelés – gyógymasszázs: 90 perc: 12.000 Ft., ha többször szükséges, akkor alkalmanként 10.000 Ft;  60 perces kezelés ára: 8.000 Ft.

×
;