Pentatón Dúdoló

Miért jobb, ha énekelsz a babádnak, mint ha csak beszélsz hozzá? Miért jobb, ha a kedvenc slágered vagy akár Mozart helyett pentaton dallamot énekelsz neki? Hogyan tudod megtanulni a pentaton hangsorban való szabad improvizációt?

Közismert biológiai tény, hogy minden ember magzati életszakasza során átéli a törzsfejlődés állomásait. A majdnem száz éves waldorf pedagógiában közismert tény, hogy a felnövekvő gyermek lelki-szellemi fejlődése során átéli az emberi civilizáció fejlődésének egyes állomásait. A születés után a gyermek hosszú időn át a világgal, a mindenkori környezetével szoros egységben él, a környezettől való elválasztottság érzését és tudatát csak a 9. és a 10. életéve között éli meg egyszeri, visszafordíthatatlan és fájdalmas változásként. Az egység és harmónia a Paradicsomkertben létezés állapotát idézi, ennek zenei kifejeződése a pentaton zene. 

Ezt az egyszerű, mindössze öt hangra épülő zenei világot megtaláljuk a legrégibb dallamokban Afrikában, Amerikában és Eurázsiában. Az európai zenei fejlődés azonban – ellentétben például a kínaival – már rég elhagyta ezt a zenei bölcsőt, mi már csak egyfajta múzeumi tárgyként ismerkedünk meg néhány pentaton népdallal az iskolában. A pentaton zene azonban bármikor elevenné tehető, minden kisgyermek számára a legjobb zenei közeg, egyfajta zenei burok. Ahogy az anyaméh megvédi a magzatot minden erős és szélsőséges környezeti hatástól, a pentaton zene is csak az egymással harmóniában levő hangzásokat engedi meg, a zenei súrlódást keltő, fájdalmas hangkapcsolatokat mellőzi. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egysíkú vagy unalmas lenne. A legegyszerűbb altatóktól a bonyolult dallamvezetésű és ritmusú dalokig igen gazdag és változatos zenei világ létrehozására alkalmas.

A csecsemők és a kisgyermekek számára a világgal való egység azt jelenti, hogy a körülöttük levők minden lelki-hangulati rezdülését teljes egészében sajátjukként élik meg, mintha egy igen érzékeny, teljesen nyitott, ezért védtelen érzékelőszervként működnének. Ez a teljes ráhangolódás teszi lehetővé számukra a tanulást is, aminek a legfőbb formája éveken át az utánzás. Nem mindegy tehát, hogy a felnőtt milyen lelkiállapotban van a gyermek közelében. A pentaton zene a nyugtalan felnőtt lelkét is békés, kiegyensúlyozott állapotba tudja hozni, hogy minél jobb társa lehessen a gyermekének. 

Hamarosan a Kuckó további programjairól is olvashatsz. Addig is kíváncsiak vagyunk a véleményedre, javaslataidra és várjuk őket az info@sophianum.eu címre. De legjobban Téged várunk kisbabáddal, gyereke(i)ddel, pároddal!

 

 

 

 

 

Az első gyermekrendezvényünkön készült TVműsor:

hirtv

  

Bibi-Baba: örömteli otthonápolás

A Sophianum Antropozófiai Központ orvosi-terápiás csapata rendszeres foglalkozásokat tervez tartani kéthetente (délelőtti és délutáni csoportokban is) amelyeken az egész család részt vehet és a számára megfelelő módon tanulhatja és gyakorolhatja az egészségmegörzést, illetve a hagyományos otthoni gyógyítást, amelynek hatékonyságát immár a modern kutatások is alátámasztják.Az általunk kínált foglalkozás különlegessége, hogy nálunk nem csak a szülők tanulnak, hanem a gyerekeket is játékos módon, de komoly szakmai háttérrel vezetjük be az egészségmegőrző életformába. Meggyőződésünk, hogy igazi változást csak így lehet elérni, arról nem is beszélve, hogy a szülőknek is konkrét könnyebbség, hogy nem kell külön gondoskodniuk kisgyermekeik elhelyezéséről. A tudás és tapasztalat átadáson túl fontosnak tartjuk meghallgatni a szülők egyedi kérdéseit, problémáit, együtt gondolkodni és személyreszabott tanácsokat adni.

A foglalkozások témái:

Az egészséges és a beteg gyermek otthoni ápolása: pakolások, borogatások gyógyszerek helyett vagy mellett: természetes anyagok, ősi hagyományok, melyeket a legmodernebb integratív orvoslás is igazol és használ

Az otthoni és az óvodai, iskolai ritmus fontossága: apróságok, amelyeknek neuroimmunobiológiailag kimutatt messze-nyúló hatásai vannak gyermekünk testi és lelki egészségére; a mindennapokban alkalmazható “jó gyakorlatok”

A spontán játék és a szabad mozgás fontossága és kihatása a tanulásra, szociális érvényesülésre: egyre több tanulmány és felmérés igazolja ezt a sokak számára meglepő összefüggést; mi a különbség a kornak megfelelő egészséges foglalkozások és a divatos “korai fejlesztés” között, amelynek súlyos következméyei vannak;

A foglalkozások menete: orvos által tartott elméleti előadás kiegészítve gyakorlati, tapasztalási résszel, amit egy közös beszélgetés követ. A gyerekek számára ezzel egyidőben ugyanarról a témáról a nekik megfelelő módon és eszközökkel (kézzel varrt Bibi-Babákkal és nekik készült játék-otthonápolásos szettel, ami teljesen hasonló ahhoz, amilyennel az anyukák is dolgoznak) biztosítunk játékos foglalkozást és igyekszünk olyan tartalmakat előállítani, amelyek minden korosztálynak hasznosak és még élvezhetőek is, mint példáúl a Bibi-Baba mesék és filmek.

×
;