A március 1. – 9:30 – 11:30 Indul a Sophianum Kuckó!

Pentatón Dúdoló

Miért jobb, ha énekelsz a babádnak, mint ha csak beszélsz hozzá? Miért jobb, ha a kedvenc slágered vagy akár Mozart helyett pentaton dallamot énekelsz neki? Hogyan tudod a pentaton zene segítségével derűs és kiegyensúlyozott lelkiállapotba hozni magad, amire a babádnak is nagy szüksége van?

A Sophianumban induló bababarát Pentaton Dúdoló foglalkozásokon választ kaphatsz ezekre a kérdésekre, és jártasságot szerezhetsz a pentaton zenében való önálló alkotás terén. A foglalkozások 40-45 percesek, előtte-utána lehetőség van beszélgetésre, a tapasztalatok kicserélésére. Egy-egy foglalkozás 1500 Ft-ba kerül, amiből 1000 Ft a Dúdoló szakkör díja, 500 Ft a helyet adó Sophianumé. A foglalkozásokat vezeti Segesdi Márta, Waldorf pedagógus.

Közismert biológiai tény, hogy minden ember magzati életszakasza során átéli a törzsfejlődés állomásait. A majdnem száz éves waldorf pedagógiában közismert tény, hogy a felnövekvő gyermek lelki-szellemi fejlődése során átéli az emberi civilizáció fejlődésének egyes állomásait. A születés után a gyermek hosszú időn át a világgal, a mindenkori környezetével szoros egységben él, a környezettől való elválasztottság érzését és tudatát csak a 9. és a 10. életéve között éli meg, elkerülhetetlen, egyszeri, visszafordíthatatlan és fájdalmas változásként. A világgal való egység és harmónia képe a Paradicsomkertben létezés képének felel meg, ezek zenei kifejeződése a pentaton zene. Ezt az egyszerű, mindössze öt hangra épülő zenei világot megtaláljuk a legrégibb dallamokban akár az afrikai, akár az amerikai, akár az eurázsiai kontinensen. Az európai zenei fejlődés – ellentétben például a kínaival – már rég elhagyta ezt a zenei bölcsőt, mi már csak egyfajta múzeumi tárgyként ismerkedünk meg néhány pentaton népdallal az iskolában. 

A pentaton zene azonban bármikor elevenné tehető zenei közeg, ami minden gyermek számára a legjobb táplálék, egyfajta zenei burok. Ahogy az anyaméh megvédi a magzatot minden erős és szélsőséges környezeti hatástól, a pentaton zene is csak az egymással harmóniában levő hangzásokat engedi meg, a zenei súrlódást, disszonanciát keltő fájdalmas hangkapcsolatokat mellőzi. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egysíkú vagy unalmas lenne. A legegyszerűbb altatóktól az igen bonyolult dallamvezetésű és ritmusú dalokig igen gazdag és változatos zenei világ létrehozására alkalmas, ezért is dúdolhatják az édesanyák a csecsemőknek vagy a tipegőknek, az óvónők a kisgyermekeknek vagy a tanítók az első osztályfokokon. A gyermekeknek ez a közeg teljesen természetes és magától értetődő, sokkal gyorsabban megtanulják a pentaton hangzású dallamokat, mint a felnőttek, akik a bonyolultabb hangzásokon nőttek fel.

A csecsemők és a kisgyermekek számára a világgal való egység azt jelenti, hogy a körülöttük levők minden lelki-hangulati rezdülését teljes egészében sajátjukként élik meg, mintha egy igen érzékeny, teljesen nyitott, ezért védtelen érzékelőszervként működnének. Ez a teljes ráhangolódás teszi lehetővé számukra a tanulást is, aminek a legfőbb formája éveken át az utánzás. Nem mindegy tehát, hogy a felnőtt milyen lelkiállapotban van és mit cselekszik a gyermek szeme láttára. A felnőtt élethez tartozó érzelmi szélsőségektől, sokszor dilemmákkal, feloldhatatlan ellentmondásokkal terhes hangulatoktól nem tudjuk megvédeni a környezetünkben levő gyermekeket, csak ha tudatosan figyelünk erre. A pentaton zene a nyugtalan felnőtt lelkét is békés, kiegyensúlyozott állapotba tudja hozni, ezzel segítségére lehet a felnőtteknek, akár szülőknek, akár pedagógusoknak, hogy minél jobb társai lehessenek a gyermekeknek.

Hamarosan a Kuckó további programjairól is olvashatsz. Addig is kíváncsiak vagyunk a véleményedre, javaslataidra és várjuk őket az info@sophianum.eu címre. De legjobban Téged várunk kisbabáddal, gyereke(i)ddel, pároddal!

×
;