"Mi az, ami a jövőből akadályozza fejlődésünket, a szellemiséghez való felemelkedésünket?
Elég, ha azokra az érzésekre gondolunk, amelyek a lelkünket rágják és amelyekről már beszéltünk: az ismeretlen jövőtől való aggodalomra és félelemre.
Vajon van-e valami, ami az ismeretlen jövővel szemben a biztonságérzés erejét öntheti lelkünkbe?
Igen, van.
De csak akkor fog helyes módon hatni lelkünkben, ha imahangulatként lép fel.
Az alázat érzésének nevezhetnénk azzal szemben, ami a jövő sötét öléből jön felénk.
Félre ne értsük egymást ezzel kapcsolatban! Nem akármilyen alázatról zengünk itt dicshimnuszt, hanem egy egészen speciális alázatról van szó: az avval szembeni alázatról, amit a jövő hozhat számunkra.
Aki aggodalommal és félelemmel tekint arra, amit a jövő hozhat számára, az akadályozza fejlődését, akadályozza lelki erőinek szabad kibontakozását.
Semmi sem akadályozza tulajdonképpen lelki erőink szabad kibontakozását annyira, mint a jövőből lelkünkbe áradó ismeretlentől való félelem és aggodalom.
Hogy mit hozhat számunkra a jövő iránti alázat, azt csak a tapasztalat alapján dönthetjük el."

Rudolf Steiner

---

KIEMELT ŐSZI PROGRAMUNK

Október 7-én, 16:00 órai kezdettel a bécsi Odyssee Theatre társulata előadja Rudolf Steiner második misztériumdrámáját, melynek címe: "A lélek megpróbáltatása". Vetített magyar fordítás kíséri az előadást, így nem szükséges német nyelvtudás. A helyszín idén is az emeleti előadó, ami most a Trinitum Szellemi és Alkotó Műhelyé. Az előadásra korlátozott létszámú közönséget tudunk fogadni, ezért ajánljuk a korai regisztrációt ezen a linken. Az Odyssee Theatre-beli barátaink felajánlásának köszönhetően a jegyárak: 4.500 Ft, kedvezményesen: 3.500 Ft. Megköszönjük ha bárki ennél magasabb összeggel tudja támogatni a produkciót.

---

COLLOT FESTÉSTERÁPIÁS PROGRAMOK Ujváry Évával

Szombaton, szeptember 16-án műhelymunka 9:00 és 16:00 között: "A tudati lélek korának színe: Indigó"Az indigó intenzíven kapcsolódik korunk problémáihoz, melyek közül a legnagyobb az elszigetelődés. Az indigó színben elválasztva érezzük magunkat nemcsak a szellemi világtól, hanem embertársainktól is.” Liane Collot d’Herbois. További infók a honlapon.

Szeptember 16-án,18:00-kor előadás, beszélgetés Ujváry Éva vezetésével: "A 12 Szín és az Ember": tudatszint minőségek tükröződése a 12 színben; tudatfejlődés az individuumban, tudatfejlődés az emberiségben kultúrkorszakokon át Liane Collot d’Herbois színtana alapján". Ajánlott részvételi díj: 2500 Ft, kedvezményes: 1500 Ft, mellyel teljes egészében a Sophianum működését támogatják. Regisztráció itt.

Az előadás egyben bevezetése az októberben induló szemináriumnak, melynek címe:"A 12 Szín és az Ember, Egészség–Betegség, Liane Collot d’Herbois színtana alapján" Ujváry Éva Collot festésterapeuta és dr Kiss Éva Zsuzsanna antropozófus orvos vezetésével. Időtartam: 2017 őszétől – 2018 tavasz végéig. Bővebben a honlapon.

---

ELŐADÁSSOROZAT

Csütörtökön, szeptember 21-én 18:00-kor: Dr. Kun Csaba "Gyógyító növények és szubsztanciák" című előadássorozatának első estje: "A rozmaring, a tenger harmata". Belépő 2.500 Ft, kedvezményes 1.500 Ft. Regisztráció itt.

---

MŰVÉSZETI MŰHELYMUNKA

Hétfőn, október 2-án, 18:00-kortáblarajz műhelymunkát tart kedves visszatérő vendégünk, a skóciai Camphillben lakó és munkálkodó antropozófus festő: David Newbatt. Ízelítőnek ajánljuk a FB oldalán található filmet ebben a témában. Részvételi díj 4.500 Ft, kedvezményes 3.500 Ft. Kérjük, aki csak teheti, hozzon magával pasztelceruza készletet. Résztvevőket regisztrálási sorrendben tudunk befogadni, és elsőbbséget biztosítunk azoknak, akik az előző felmérésben jelezték a preferenciájukat. Regisztráció itt. Mint eddig, most is lehet majd vásárolni David festményeinek kiváló minőségű másolataiból.

---

BIOGRÁFIAI MŰHELYMUNKA

Október 6-án este és 7-én délelőtt 2x3 órás műhelymunka Orna Ben Dor, izraeli Biográfiai Konzulenssel, "Az ellenerők megszelídítése" témában. A szeptemberi műhelymunka szinte kizárólagosan egy gyakorlati megközelítés volt, ezért az ezen való részvétel nem feltétele a mostaninak. Viszont mindazoknak, akik az első alkalmon részt vettek el szeretnénk küldeni Orna egyik cikkét, ami azt az elméleti hátteret nyújta, amelyre nem jutott idő a műhelymunka során. Aki kéri, legyen szíves egy emailt küldeni a sophianum@sophianum.eu címre. Részvételi díjak a két napra: 7.000 Ft, kedvezményes 5.000 Ft. A kedvezményt, tanárokon, nyugdíjasokon és diákokon kívül, azok is kérhetik, akik a szeptember 8-i első részen is voltak. Regisztrálni ezen a linken lehet. NB: Az, hogy ez a műhelymunka a misztériumdráma előtt van, nem egy véletlen egybeesésnek köszönhető.

---

KIEMELT ORVOSI PROGRAMUNK

Pénteken, október 13-án 19:00-kor Dr. med. Olaf Koob (1943), német antropozófus orvos, iskolaorvos, számos orvosi témájú könyv szerzője tart nyílvános előadást "Halld meg a szívedet! Avagy: miért nem pumpa a szív?" címmel. Az előadáson tolmácsolást biztosítunk, a németül olvasók számára itt van egy izgalmas interjú dr. Koob-bal. Belépő 3.500 Ft, kedvezményes: 2.500 Ft. Mivel az előadást a Tanárok szempontjáól is fontosnak tartjuk intézményi jegyvásárlási lehetőséget biztosítunk. Intézményes jegyért, illetve a szombati zártkörű szakmai program részleteiért kérjük, hogy a sophianum@sophianum.eu címre írjanak. Regisztráció itt.

---

KÖNYVAJÁNLÓNK

Már a Sophianumban is kapható a Magyar Waldorf Szövetség kiadásában megjelent Alkotó életre nevelés című könyv.
A kiadványt Waldorf-iskolás diákok műalkotásainak képei díszitik, illetve az iskolákban folyó művészeti oktatás világába nyújt bepillantást gyönyörű életképeken keresztül.
Mesterházi Mária, Waldorf drámatanár így ír a könyvben: "Miközben a közös cél érdekében feláldozzuk személyes érdekeinket, személyiségünk mélyebb rétegeiből kreatív erők törnek elő, melyek önmagunk megértésével ajándékoznak meg minket. Ez a katarzis. Ehhez nem kell művésznek lenni, épp elég, hogy emberek vagyunk."

---

VENDÉGPROGRAM

Szeptember 22-én indul hetente egyszer pénteken 9.00-10.50-ig Bothmer Gimnasztika a Sophianum előadójában. Javasolt hozzájárulás: 2000Ft/alkalom. A Bothmer Gimnasztika 32 gyakorlata archetipikus mozgásformák melyek világosságot, nyitottságot és erőt közvetítenek a mai ember felé. Elsajátításuk során a térérzékelés finomodik, a mozgást tudatosság hatja át. Az ember a teret mint eleven minőséget tapasztalja meg, s így benne önmagát is egészebbnek élheti meg. A test tudatos fejlesztése kihat a lélek és a szellem területeire is.

Női Kör Angolul Szeptember 22-én indul, 10 alkalmas, péntekenként 11.00-től 12.30-ig. Javasolt hozzájárulás: 20.000Ft/10 alkalom.

Mindkét programot Fehér Anna tartja: feher.anna@gmail.com, +36 30 525 7093

---

Sophianum hétfőtől péntekig 9:00 és 19:00 óra között van nyitva. Orvosaink, terapeutáink és Dr. Hauschka kozmetikánk iránt érdeklődni, bejelentkezni a rendeles@sophianum.eu email címen vagy - nyitvatartási időben - a +36 1 5999 039-es telefonszámon lehet. Programokkal kapcsolatosan az info@sophianum.eu címre írhatnak.

Várunk mindenkit szeretettel!