---

 "Gyökerestül ki kell irtanunk a lelkünkből azokat a félelmeket és borzalmakat, amelyek a jövőből zúdulnak ránk. A jövő felé fordulva higgadtságot kell tanúsítania az embernek minden érzés és érzékelés vonatkozásában. Teljes higgadtsággal kell szembenéznünk mindennel, ami felénk árad, és arra kell csak gondolnunk, hogy ami felénk áradhat, az a bölcsességteli világvezetés által jön el hozzánk. Minden pillanatban az igazat kell tennünk, és minden mást a jövőre kell bíznunk. Ez hozzátartozik ahhoz, amit ebben az időszakban meg kell tanulnunk, tiszta bizalomból élni, minden létbiztonság nélkül, a szellemi világból mindig jelenlévő segítségbe vetett bizalomból. Valójában ez ma másképp nem működik, csak ha a bátorság nem roskad össze. Fegyelmezzük az akaratunkat, és belülről keressük minden reggel és minden este a felébredést."

(Rudolf Steiner)

---

A sok új feliratkozónkra gondolva, akiket szeretettel köszöntünk, be szeretnénk mutatni a Sophianum munkatársait és terápiás közösségünket, melyről bővebben a honlapon lehet olvasni.

A Sophianum recepcióján: Kiss Viktor és Kiss Ambrus.

Antropozófus orvosaink: Dr. Papp Szidónia, belgyógyászat, Dr. Kiss Zsuzsanna bőrgyógyászat, Dr. Trásy Gábor, gyermekgyógyászat és felnőttrendelés.

Antropozófus terapeutáink: Bakony Rita, gyógyeuritmia és Pressel-masszázs,  Fajka Lívia, ápolás (külső beavatkozások), Farkasné Pásztor Katalin, TAO-hárfa, Gönczi András, ritmikus masszázs, Gyuricza Lea, gyógytornász, Rácz Rita, beszédművelés, Sárközy Ágota, Pressel-masszázs, Szilágyi Edit, ritmikus masszázs, Tóthfalusi Anna, biográfiai munka, Ujváry Éva, művészetterápia, Várkonyi Éva, művészetterápia.

További kollégáink: Bitterman Éva, antropozófus szemléletű pszichoterapeuta, Gréczi Zella, gyógypedagógia, extra-lesson, Márföldi Erika, meseterapeuta, Pásztohy Néri, meseterapeuta, Tóth Gabriella, meseterapeuta, Urbányi Ágnes, extra-lesson és meseterapeuta, Horváth-Biczó Andrea, Dr. Hauschka kozmetika

---

A Sophianumból négyen, Magyarországról tízen vettünk részt Dornachban az Orvosi Szekció Éves Konferenciáján, melyen Dr. Michaela Glöckler, a Sophianum védnöke, 28 éves szekcióvezetői munkáját is méltatták és bemutatták. A 70. születésnapját épp ezekben a napokban ünneplő Dr. Michaela Glöckler átadta a vezetést utódainak, Dr. Matthias Girke és Dr. Georg Soldner orvosoknak.

---

PROGRAMAJÁNLÓ

Október 8., szombaton 16.00 - 21.00 "A beavatás kapuja", Rudolf Steiner első Misztériumdrámáját adja elő a bécsi Odyssee Theater egyszeri alkalommal.

"A beavatás kapuja" Rudolf Steiner első misztérium drámája, melynek premierje Münchenben 1910. augusztus 15-én volt. A modern időkben Steiner misztériumdrámái a tudati lélek felébredése számára hasonló szerepet tölthetnek be mint az ógörögök idejében az eleusziszi misztériumok" írja Wolfgang Peter, az előadás rendezője. Tovább a honlapon.

Abban a tényben, hogy osztrák barátaink felajánlották, hogy a Sophianumba hozzák ezt a rendkívüli fontossággú előadást újbóli megerősítését látjuk annak, hogy a magyarországi antropozófiai közösségek összefogására irányuló szándékunk visszhangra talált és bátorít a folytatásra. Az a remény él bennünk, hogy minél többen el tudnak jönni, és hogy a Misztériumdráma megélése egy új szintre tudja emelni az egyéni és közösségi együttműködéseinket. Jegyfoglalás

---

Október 13. - december 1. A rendszeres festéscsoport új témája: "Az emberi arc az életút során - Bolygóminőségek és Színek az egyes életkori szakaszokkal összefüggésben". A foglalkozások csütörtöki napokon  8.30-tól 10. 30-ig  tartanak. Megfelelő számú jelentkezővel délutáni csoport is indulhat. Jelentkezés, információ.  Ujváry  Éva  06 20  5757049. További részletek a honlapon.

 

A  képet egy előző tanfolyamon, a 8. alkalommal készítette egy rajzolni  nem tudó résztvevő.

---

Október 17-én, hétfőn 17.30 - 20.00  "Az agyag és az antropozófia korszerű szemlélete", Dr. Giuseppe Ferraro előadása, amelyet beszélgetés követ (tolmácsolással). Az agyag missziója a Földön az, hogy védelmezi az egész bolygót, védi az ásványi világot, a növény- és állatvilágot, és láthatjuk, hogy az agyag mindig is kísérte az embert a fejlődésében. Dr. Giuseppe Ferraro olasz antropozófus biokémikus előadásában az agyagról antropozófiai megközelítésben hallhatunk.

Belépőjegy: 1000,- Ft, amit az Oliolab Manufaktúra (az Argital magyarországi képviselője) a Sophianum Központnak ajánl fel. Az előadóról és az előadásról a honlapunkon olvashatnak.

---

Október 28-án, pénteken 18.00 - 20.30 óra "A homeopatikus hatásmód az antropozófia szemszögéből" előadás és fórumbeszélgetés Gyuricza Lászlóval és Dr. Kiss Zsuzsannával

Szinte folyamatos és feloldhatatlannak tűnő az ellentét, a vita a homeopátiát képviselő, ill. azt bíráló emberek csoportja között. Mi az oka a szembenállásnak? Hogyan lehet a valóság megismeréséhez eljutni a homeopátia és allopátia kérdéskörében? Milyen irányban kell gondolkodásunkat átalakítanunk a helyes szempontok megtalálásához? Ezeket a kérdéseket vizsgáljuk az előadásban antropozófiai szemlélettel. Részvételi díj: 3.000Ft. Regisztráció itt.

---

2016.október 28. - 30. Októbertól Ujváry Éva hétvégi Fény-Szín-Sötétség Festés tanfolyamjainak is a Sophianum ad helyet. Az első hétvége színtémája: Magenta. A magenta „a legszociálisabb szín az összes között, mindent összekapcsoló minőségével”. Melegséggel, reménnyel, élettel telt szín.

A programot ajánljuk azoknak, akik szeretnének megismerkedni a réteges festés alapjaival és azzal, hogyan festünk a Fény és a Sötétség törvényei alapján. Bővebben a honlapon.

Továbbá szeretettel ajánljuk Ujváry Éva kollégánk gödöllői 12 Szín tafolyamát, amelyről bővebben ezen a linken olvashatnak.

---

TOVÁBBI PROGRAMAJÁNLÓ

A Bothmer-képzés október 21-23-ig MASZK-workshopot szervez, melyre szeretettel vár mindenkit, aki szívesen 'ismerkedne Önmagával' a maszk-játék segítségével. Részletek a linkre kattintva olvashatók. Kontakt: Szántó Ildikó +36205122290

---

Sophianum Antropozófiai Központ hétfőtől péntekig 14:00 és 19:00 óra között van nyitva egyre bővülő könyvkínálattal. Orvosaink és terapeutáink a nyitvatartási időn kívűl is rendelnek. Érdeklődni, bejelentkezni a rendeles@sophianum.eu email címen vagy - nyitvatartási időben - a +15999 039-es telefonszámon lehet. Programokkal és terembérléssel kapcsolatosan pedig Kiss Ambrus kollégánkhoz lehet fordulni: +30 621 52 52, kiss.ambrus@sophianum.eu.

Várunk mindenkit szeretettel!